Gildor

Gildor

Locatie Hondsdraf 4

Het verhaal van de ontdekking van folky singer-songwriter Gildor is haast even spectaculair als de vondst van een nieuwe ster aan het firmament met de James Webb telescoop. Die Gildor zette zomaar een mooie buitenopname in de woestijn van zijn coverversie van John Martyns Solid Air op YouTube. De Britse muziekindustrieveteraan Sandy Roberton zat thuis lekker wat te browsen op het internet en stuitte op dit moois. Doorklikkend ontdekte hij ook het eigen nummer Medisun, dat de Utrechter op zijn slaapkamer had gemaakt. Hebbes dacht Roberton en nodigde hem uit voor een opnamesessie in de legendarische RAK Studios. Gildors debuutalbum Silent River komt uit op Robertons Beverly Martel label.

Wat Gildor maakt is tijdloze muziek die evengoed uit de jaren zeventig had kunnen komen. Dat herkent een kenner als Roberton, goed voor de productie van de eerste drie albums van era defining folkband Steeley Span, natuurlijk direct. “Het raakte me zo en ik bood hem direct een deal aan,” blikt deze terug.

Hoe is het mogelijk dat iemand van nu zulke muziek maakt die je onmiddellijk terugzet naar een regenachtige middag zo’n 50 jaar geleden? “Ik mis de oprechtheid in veel moderne muziek,” zegt hij. “Het mankeert aan warmte, eigenlijk alles wat bijvoorbeeld zo karakteristiek is aan iemand als David Crosby.” 

Hoe komt zo’n jongeman (31) er eigenlijk bij om folk te maken? Het is niet echt de muziek van zijn generatie. “Het komt gewoon door heel veel te luisteren naar muziek uit die tijd en me erdoor te Laten inspireren,” verklaart hij. “Het kwam eigenlijk door mijn vaders platenkast, The Beatles, The Byrds, Crosby Stills Nash & Young.”

“Pas op mijn eenentwintigste ben ik begonnen met schrijven. Toen pas heb ik ook de overtuiging losgelaten, dat ik niet kon zingen. Het is moeilijker om dit live net zoals op de plaat te spelen, omdat het zo zacht wordt ingezongen. Ik was op zoek naar een soort rust en die warmte én een gevoel van nabijheid. Zelf noem ik het bedroom folk, niet per se in de erotische zin van het woord, maar omdat ik het superklein heb gehouden en héél dichtbij.”

Na zijn schooltijd heeft hij drie jaar op een boerderij in Frankrijk gewoond. Hij houdt van het simpele buitenleven. “Ja dat heeft me gevormd, het leven met country-invloeden, zonder dat de muziek country is. Dat komt ook echt terug in mijn songs. Ik zoek gewoon graag de natuur op. Dát is wat ik wil voelen in mijn muziek.” En dat is wat Sandy heeft gezien in die video.

Waar gaan zijn songs op zijn debuutalbum eigenlijk over? “Er staan veel nummers op die gericht zijn aan mensen die dicht bij me staan of stonden. Soms wil ik dingen kwijt waar woorden te kort doen, of zijn deze mensen niet meer actief in mijn leven. Het album voelt als een statement dat ik al lange tijd wilde maken, maar ook langer dan gewild stil is gebleven. Dat komt ook door de pandemie. De muziek groeit en vloeit ondertussen wel gewoon door. Dat is ook een beetje de idee achter Silent River.”

“Woman is een nummer over de moeder van m’n vriendin, die na een lange strijd aan kanker overleden is. En Thinking Back, de eerste single, gaat over het leven op de boerderij met mijn vrienden daar. We zijn uit elkaar gegroeid. Veel van die liedjes gaan over de liefde, net als 80% van alle nummers in de wereld.”

De Tuin:

Het is een fijne diepe tuin om heerlijk in en van te genieten het hele jaar door. Doordat de tuin op het zuiden ligt kan er bij lekker weer, al vroeg in het seizoen buiten gezeten worden. Er is op een zomerse dag de hele dag zon in de tuin te vinden. De tuin verandert het hele seizoen door waar dan prachtige kleuren zichtbaar zijn. Kortom een tuin om in te leven en van te genieten.

U bent van harte welkom!

Groetjes,

Björn & Sietske

Mevrouw Klein Sprokkelhorst Prestenteert

De Verborgen Tuinen

‘Mevrouw Klein Sprokkelhorst presenteert: de Verborgen Tuinen’ gaat natuurlijk over cultuur. Prachtige privétuinen, speciaal toegankelijk op zaterdagmiddag 11 juni 2022 van 13:00 – 17:00 uur.  Met theater, muziek, zang, dans, poëzie en meer. Intieme acts in een kort tijdsbestek. Ook wordt er beeldende kunst getoond.

Bekijk hier de plattegrond