Kruidentuin/ Vestingplantsoen

Locatie (in deze tuin geen voorstelling)

Over de tuin

Op de kop van het Vestingsplantsoen, bij Walkade 10 het trapje naar beneden, ligt de Historische Kruidentuin van ca. 400 m2. Deze buurttuin wordt sinds 2014 onderhouden door Eetbaar IJsselstein vrijwilligers.

De indeling van de tuin met vier grote tuinvakken en een boom in een middencirkel doet denken aan een oude kloostertuin. Met dat idee in het achterhoofd zijn de vakken ingedeeld in de windrichtingen Noord, Oost, Zuid en West met bijbehorend kleurenschema. Zo vind je in vak Noord (winterkleuren) veel wit bloeiende bloemen als damastbloem, witte hemelsleutel en margrieten. In Oost staan vooral lentekleuren als geel en oranje. Er staat bijvoorbeeld een veldje gele etagebloemen, er staat gulden roede, boerenwormkruid en geel duizendblad. Maar bijvoorbeeld ook gele frambozen. In de tuin, die op natuurlijke wijze onderhouden wordt, staan namelijk (eetbare) bloemen maar ook fruitstruiken en veel soorten kruiden. In vak Zuid, met de zomerse kleuren geel, oranje en rood kun je bijvoorbeeld rode frambozen, rode zonnehoed, diverse soorten daglelies en rozen vinden. Kruiden vind je onder andere in vak West, omdat veel kruiden een paars/roze bloei kennen, zoals rozemarijn, tijm en dropplant.

Er staan meer dan 150 verschillende soorten planten in deze tuin, die veel vlinders, bijen en libellen trekt. De tuin heeft dan ook een bijdrage geleverd aan het Vlinderpad Nieuwpoort dat van deze tuin tot aan de wijktuin Bij de Vijver van Ewoud loopt.

De tuin is altijd open en toegankelijk.

Website: www.eetbaarijsselstein.nl

Mevrouw Klein Sprokkelhorst Prestenteert

De Verborgen Tuinen

‘Mevrouw Klein Sprokkelhorst presenteert: de Verborgen Tuinen’ gaat natuurlijk over cultuur. Prachtige privétuinen, speciaal toegankelijk op zaterdagmiddag 11 juni 2022 van 13:00 – 17:00 uur.  Met theater, muziek, zang, dans, poëzie en meer. Intieme acts in een kort tijdsbestek. Ook wordt er beeldende kunst getoond.

Bekijk hier de plattegrond